Nästa vecka är det dags för årets Arbetsmiljövecka för de gröna näringarna.
Vi startar med en livesänd lansering ifrån Berga naturbruksgymnasium. Under dagen blir det även presentation av rapporten kring psykisk hälsa inom lantbruket följt av en paneldiskussion.
Följ Lantlyftet på sociala medier
Facebook, Instagram och Linkedin. Anmäl er till nyhetsbrevet via hemsidan för att inte missa aktiviteter framåt.
Inom kort kommer vi att sätta upp en sida för intresseanmälan till erfa-träffar som kommer anordnas under hösten/vintern inom temat Hälsa, Arbetsmiljö och Säkerhet.
Lantlyftet arrangerar arbetsmiljöveckan med fokus på hållbar hälsa
19/3 Lyft din hälsa Lantlyftet – Webbinarium – Lyft din hälsa
20/3 Hållbar fysisk hälsa Lantlyftet – Webbinarium – Hållbar fysisk hälsa
21/3 Hantera stress och oro Lantlyftet – Webbinarium – Hantera stress och oro
Hinner du inte delta under dessa tider kommer det gå att se tillbaka på den via Lantlyftets hemsida.
25/3 Möjlighet finns att gå en digital grundkurs i arbetsmiljö för arbetsgivare Lantlyftet – Kurser – Grundkurs i arbetsmiljö för arbetsgivare
Lantlyftets uppdra är att förbättra hälsan och säkerheten i gröna näringar. Under vecka 12 kommer en fullmatad arbetsmiljövecka äga rum med flera webbinarier som kretsar kring temat hållbar hälsa.
Arbetsmiljöveckan blir startskottet för Lantlyftet. Fokus under veckan är hållbar hälsa för människorna i branschen. Det innefattar både den fysiska hälsan, att kroppen ska hålla, men även den psykiska hälsan – att känna glädje och motivation och få verktyg för att hantera stress och oro, säger Sara Westholm verksamhetsledare på Lantlyftet.
Arbetsmiljöveckan riktar sig främst till verksamma inom lantbruks- och trädgårdsnäringen och webbinarierna är anpassade efter de specifika utmaningar och behov som denna yrkesgrupp står inför. Det handlar om allt från att förbättra ergonomin vid fysiskt krävande arbetsuppgifter till att hantera den psykiska påfrestningen som kan uppstå vid säsongsbetonade arbetstoppar, ensamarbete och långa arbetsdagar. Webbinarierna kommer att ledas av expertar från företagshälsovården Feelgood.
Några av de teman som kommer att tas upp under arbetsmiljöveckan är:
Veckan inleds den 18 mars med ett livesänt lanseringsevent av Lantlyftet, där vi också kommer att få ta del av en färsk rapport om psykisk hälsa i lantbruket gjord av forskare vid SLU och Lunds universitet. Det blir en paneldiskussion efter med Peter Lundqvist – senior professor SLU, Katarina Wolf – lantbrukare och ordförande i LRF Ungdomen, Henrik Svensson – lantbrukare samt Åsa-Lina Nordlund – förändringsledare Lantlyftet.
“Vi vill med arbetsmiljöveckan lyfta vikten av att ta hand om sig själv – sin egen hälsa och säkerhet och vi hoppas kunna stötta med inspiration och verktyg för att skapa positiv förändring i branschen” säger Sara Westholm.
Sara Westholm, 070 - 527 20 18, epost: sara.westholm@grona.org
Camilla Backlund, 070 - 682 72 29, epost: camilla.backlund@grona.org
Ebba Zettergren, 070 - 761 59 95, epost: ebba.zettergren@grona.org
Allt samlas på lantlyftet.se